Friday, 24 June 2016

IKAN GORENG MASAK BERLADA

ok...ni pon menu buka puasa semalam jugak..hehe..ni husband suke nau..di ratah2 sambal nye..
boleh la jd kan menu buka puase korang jugak kan

IKAN GORENG MASAK BERLADA

ni mira pakai ikan sardin..dah ikan ni je ade..husband suke nau ikan ni.. tak bgi can langsung nk pilih ikan lain..hehe

BAHAN-BAHAN

ikan (ikot suke hati korang la nk ikan ape..lg best ikan kembung..ikot korang jugak nak bape bnyk ikan ye)
3 batang cili merah
cili padi (ikot korang nk pedas mane)
halia
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
air asam jawa
belacan
gula
garam


CARA-CARA

1. mula2 korang goreng laa ikan..tos kan..simpan tepi.
2. blend kan cili merah, cili padi, halia, bawang merah, bawang putih.
3. tumis semua bahan blend sekali dgn sedikit belacan.
4. bila cili da masak..da bau2 sedap je tu..masok kan air asam jawa.
kalau sampai korang rase kalau bau pon da sedap..ape lagi bile mkn kan..hehe
5. masuk kan satu sudu gula dan sedikit garam..
6, kacau lagi dan lagi..
7. da boleh tutup api dan curah kan sambal lada tadi kat atas ikan..haaa.gitu
8. dah boleh makan time buka nanti..=)

No comments:

Post a Comment